Grand finale Flanders Foal Auction sluit af met 20.108 euro gemiddeld

Flanders Foal Auction heeft op Sentower Park een schitterende ‘Grand Finale’ mogen vieren met opnieuw een voortreffelijke veiling. Dat de laatste veulencollectie van het jaar werd gewaardeerd bleek uit de enorme stroom aan biedingen vanaf de kant, telefonisch en online. Terwijl het stof nog neerdwarrelt, staat er aan het einde van de avond een riante gemiddelde prijs van 20.108 euro op de teller. Cornet Obolensky gaf twee prijstoppers van 55.000 en 44.000 euro, maar ook Chacco Blue houdt zijn naam hoog met een veulen van 48.000 euro.

Van de 39 veulens in de catalogus werden er 37 daadwerkelijk verkocht in de sfeervolle binnenpiste op donderdag 19 september in Opglabbeek. Kopers uit België kochten er negen en voorkwamen dat alle topveulens naar het buitenland vertrokken. Zo blijft Cera van de Berghoeve (Cornet Obolensky x Darco x Heartbreaeker) binnen de landsgrenzen voor 55.000 euro. Paul Van Den Bosch fokte haar uit de 1.50m springmerrie Panama du Seigneur, die al vijf 1.60/1.50m springpaarden bracht zoals Tic Tac van Ben Maher en Amour du Seigneur met Alberto Zorzi.

Notting Hill naar Wathelet
Topruiter Gregory Wathelet moet nog even wachten voordat hij ermee de ring in kan, maar Notting Hill (Cornet Obolensky x Romualdo x Nimrod B) komt straks bij hem onder het zadel. Twee eigenaren aan dezelfde tafel streden fel om de fantastisch bewegende halfbroer van Gregory’s EK-topper MJT Nevados en dat liep op tot 44.000 euro. Het kwaliteitsvolle merrieveulen Clara Z (Clarimo x Malito de Reve), kleindochter van Grand Prix-merrie Walnut de Muze, mag eveneens in België blijven voor 32.000 euro. 

Polen wordt al vaker getipt als opkomend fokkerijland en ook nu vertrekt exclusief fokmateriaal naar het noorden. Hengstveulen Chebello di Villagana (Chacco Blue x Vigo d’Arsouilles), kleinzoon van de befaamde Tabelle van Sombeke, werd voor 48.000 euro verkocht. Howla Paula TK Z (Heartbreaker x Corrado) uit de 1.50m springmerrie Costa Rica vertrekt voor 28.000 euro naar Slovenië. Vijf veulens vertrokken naar Italië, drie zijn in Amerikaanse handen gekomen. De overige klanten komen uit Ierland, Duitsland, Zwitserland, Brazilië, Frankrijk, Denemarken, Emiraten en Nederland.

Geen show, maar realiteit
Gerald Lenaerts en Luk Van Puymbroeck zijn na afloop van de veiling bijna sprakeloos. “Het was weer een geweldige avond. We hebben hier opnieuw kunnen laten zien dat Flanders Foal Auction geen show geeft, maar daadwerkelijk veulens verkoopt en dat we er niet één kunstmatig omhoog jagen qua prijs. Je moet het geluk hebben dat je bij elk veulen twee klanten hebt die doorgaan met bieden. Maar alles staat en valt natuurlijk met de collectie zelf. We hebben dit jaar voor onze drie veulenveilingen en twee embryoveilingen het beste fokmateriaal van de fokkers aangeboden gekregen, waardoor we er samen ook echt iets van kunnen maken. We zijn dankbaar voor het vertrouwen van de fokkers en alle klanten die hebben meegeboden en al dan niet wat hebben gekocht. We gaan vol goede moed straks 2020 in. Met nieuwe plannen, maar daarover later meer…”, vertellen de veilingorganisatoren.

Tekst/foto's: Wendy Scholten

Click

Blijf op de hoogte van onze veilingen

Ik ga ermee akkoord dat partijen vermeld in de privacyverklaring mijn persoonlijke gegevens verwerken en gebruiken voor de hierin vermelde doeleinden en dat ik via de door mij vermelde kanalen kan worden gecontacteerd.