Flanders Foal Auction: Kopers willen meer zekerheid

De trend dat veulens minder opbrengen op veulenveilingen dan voorgaande jaren is Flanders Foal Auction tot nu toe voorbij gegaan. Wat is er aan de hand? Gerald Lenaerts van Flanders Foal Auction voorspelt dat de normale veulens volgend jaar zelfs nog minder gaan opbrengen en de aparte nog duurder worden. Zijn vizier staat op de komende veiling op donderdag 19 september, die hij samen met Luk Van Puymbroeck op Sentower Park in Opglabbeek organiseert. Na Sharjah (UAE), Bonheiden (BEL), Beervelde (BEL) en Dublin (IRL) alweer de vijfde veiling van dit jaar, op steenworp afstand van het WK jonge springpaarden op Domein Zangerheide.

'Beter met goede beginnen'
De veulencollectie van Opglabbeek staat online en mag wederom indrukwekkend genoemd worden. De pedigrees zijn doordrenkt met topsportgenen, de modellen van de 39 streng voorgeselecteerde veulens zijn om van te watertanden. “Daar draait het tegenwoordig om. Je kan beter met een goede beginnen dan met een twijfelaar. Het wordt allemaal professioneler. De kosten qua opfok en aanrijden zijn hoog, vaak nog hoger dan de aanschafprijs. Je merkt dat mensen best willen investeren, maar dan wel meer zekerheid willen hebben. De veulens moeten uit een aparte stam komen. De rest wordt voor veel lagere bedragen verkocht omdat de kansen ook veel kleiner zijn dat er straks een heel apart paard van komt. Lastig voor veel veilingen. Ze doen fantastisch werk, maar de markt is in een rap tempo veranderd”, analyseert Gerald Lenaerts.

Chacco Blue
Flanders Foal Auction focust zich al jaren op de prestatiegericht gefokte veulens en embryo’s. “Het aanbod is zo groot dat we steeds kritischer kunnen zijn. Dankzij ICSI wordt ook steeds meer gefokt met de betere merries. Zo bieden we in Opglabbeek een Chacco Blue x Vigo d’Arsouilles aan uit een dochter van de 1.60m Grand Prix merrie Tabelle van Sombeke. Uit die moeder hebben we in Beervelde en in Dublin ook al wat geveild”, vertelt Lenaerts.

De Chacco Blue is geboren in Italië, net als Clara Z (Clarimo x Malito de Reve), kleindochter van Harrie Smolders voormalige topmerrie Walnut de Muze. Twee veulens komen zelfs uit Polen. “Polen is een fokkerijland aan het worden. Die mensen willen vooruit, ze hebben er zicht op. Daar gaan we straks nog heel veel van horen!” Een eyecatcher is Notting Hill (Cornet Obolensky x Romualda), halfbroer van MJT Nevados die recent teamgoud won op het EK Rotterdam met Gregory Wathelet. Het andere veulen uit Polen, Miss Cardenta (Cornet Obolensky x Levisto Z) uit de stam van Cardento, is de volle zus van de veilingtopper van vorig jaar (34.000 euro) op Sentower Park.

Vijf van Cornet Obolensky
Met vijf veulens is Cornet Obolensky topaanvoerder, gevolgd door Balou du Rouet (3), Untouchable (3) en Kashmir Van Schuttershof (3). Cornet-dochter Cera van de Berghoeve komt uit de bekende 1.50m springmerrie Panama du Seigneur (Darco) die al vijf 1.50-1.60m springpaarden leverde. Kashmir-zoon Thoras de W&S komt uit de moeder van 1.60m Grand Prix hengst Halifax van het Kluizebos.

Interessant is ook de schitterende Capetown VDB Z (Balou du Reventon x Quidam de Revel), waarvan de vader de revelatie van het seizoen genoemd mag worden. Van Conthargos, één van de stempelhengsten van de toekomst, worden twee veulens geveild. Wie liever een merrielijn met Heartbreaker opzet kan voor dochter Howla Paula TK Z uit de 1.50m springmerrie Costa Rica gaan. Kortom, het aanbod ziet er opnieuw voortreffelijk uit.

Veilingdag
De veulenpresentatie is donderdag 19 september om 18.00 uur, de veiling begint om 20.00 uur. Clipmyhorse.tv levert de livestreaming. Ook nu is het weer mogelijk om online en telefonisch mee te bieden.

CHECK DE VEULENCOLLECTIE HIER

Auteur: Wendy Scholten

 

Click

Blijf op de hoogte van onze veilingen

Ik ga ermee akkoord dat partijen vermeld in de privacyverklaring mijn persoonlijke gegevens verwerken en gebruiken voor de hierin vermelde doeleinden en dat ik via de door mij vermelde kanalen kan worden gecontacteerd.